„Voluntarii nu sunt plătiţi nu pentru că nu au nicio valoare, ci pentru că sunt de nepreţuit”

 

Care este cadrul legal care reglementează voluntariatul?

Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România

Voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup;.”

Ce este voluntariatul?

Pornind de la definiția din dicționar dată voluntarului, acesta este o persoană care acționează de bunăvoie, din proprie inițiativă, nesilită de nimeni, în mod conștient. Există o mentalitate larg răspândită că voluntariatul înseamnă o muncă gratuită. Definiția însăși a cuvântului nu amintește nimic de partea gratuită, într-adevăr, pentru munca prestată, persoana nu este retribuită, dar avantajele sunt numeroase: acumulezi experiență, devii parte integrantă a unei comunități, îți faci prieteni, iei parte la mecanisme de schimbare socială, ajuți alti semeni.  Multe persoane care au cariere împlinite au început cu voluntariatul. Prin intermediul muncii de voluntariat descoperi cum se fac lucrurile practice. Perioada de voluntariat poate fi trecută în CV. La toate aceste lucru se adugă și posibilitatea pe care ți-o oferă voluntariatul de a te dezvolta din punct de vedere personal: empatia, implicarea, munca în echipă sunt aspecte importante pentru toți acei oameni care au principii sănătoase.

Dacă toate aceste lucruri nu te-au convins cât de important este voluntariatul pentru tine, poate te putem convinge prin ați spune cât de importantă este munca ta pentru noi.

Fie că ai puncte în comun cu scopul asociației noastre sau ești empatic în ceea ce privește cauza pentru care luptăm, ești la fel de important pentru noi.

Cunoștințele și timpul tău sunt valoroase pentru noi și ne ajută să punem cărămidă peste cărămidă în realizarea scopului propus, îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate de maladia Charcot Marie Tooth.

Cine poate să devină voluntar?

Orice persoană cu vârsta de peste 16 ani (15 cu acordul părinților) dornică de implicare și dispusă să acorde timp proiectelor noastre.

Motive să  devii voluntar:

 • pentru a câștiga experiență în vederea obținerii unui job mai bun;
 • pentru a-ți face noi prieteni, contacte utile;
 • pentru a învăța lucruri noi și a-ți forma deprinderi utile;
 • pentru a te simți util;
 • pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși;
 • pentru a aduce un aport comunității în care trăiești;
 • pentru a-ți asuma o responsabilitate;
 • pentru a face parte dintr-o echipa;

Cum devin voluntar?

Dacă vrei să fii voluntar pentru asociația noastră, completează chestionarul de voluntar și trimite-l pe adresa de e-mail contact@asociatiacmt.ro. Un membru al echipei noastre te va contacta în cel mai scurt timp posibil.

Sarcini posibile:

 1. Traducerea și corectarea diferitelor articole de informare cu privire la boala CMT;
 2. Activități de search si secretariat;
 3. Întocmirea de materiale ilustrate (pliante, brosuri, afișe);
 4. Participarea la diferite campanii de informare și conștientizare;
 5. Participarea la campanii de strângere de fonduri și evenimente;
 6. Pentru cei cu pregătire în domeniu: consiliere psihologică, consiliere juridică, consiliere vocațională;
 7. Ajutarea membrilor asociației pentru desfășurarea unor activități zilnice.

Ce drepturi am ca voluntar?

 1. Veți semna un contract de voluntariat conform legii 78/2014;
 2. Veți beneficia de instruire permanentă;
 3. Activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite;
 4. Pe durata perioadei activității de voluntariat, precum și la încheierea activității de voluntariat, organizația-gazdă, la cererea voluntarului, eliberează un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate.
 5. Dreptul la confidențialitate și protecția datelor personale.

Dragă voluntar, munca ta este importantă pentru noi. Îți mulțumim pentru că ai ales să intri în echipa noastră!

Ți-a plăcut site-ul? Distribuie!

Informații