Anul 2020

Septembrie, luna mâinilor CMT

Charcot Marie Tooth este o afecțiune complexă, care afectează atât picioarele cât și mâinile. Există diferite grade de afectare a mâinilor, de la forme foarte ușoare, cu simptome insesizabile, până la forme grave, când slăbicinea musculară, atrofierea, înclestarea și deformarea degetelor sunt atât de accentuate încât fac imposibilă utilizarea brațelor de la coate în jos.

Deși persoanele afectate de CMT îți pot folosi brațele, în partea superioară, tricepșii fiind chiar mai dezvoltați decât în mod normal, au probleme serioase în executarea mișcărilor degetelor, slăbește forța de prindere și dexteritatea, încheietura mâinii cade și apare o atrofiere serioasă a mușchilor palmei.

DizabilArt- „Susținem artiștii cu dizabilități din România”

DizabilArt este un proiect ce urmărește să creeze oportunități de integrare în societate pentru persoanele cu dizabilități prin intermediul artei. De asemenea, prin proiect se dorește mărirea gradului de conștientizare asupra imensului potențial artistic al persoanelor cu dizabilități. Talentul acestor persoane trebuie valorificat și folosit ca instrument de terapie, integrare și educare.

Arta, sub toate formele ei, oferă beneficii terapeutice reale celor ce o practică, fiind un mijloc incredibil de recuperare, educare și dezvoltare a individului.

 

Campanie de informare privind testarea genetică a persoanelor afectate de boala Charcot Marie Tooth

Charcot Marie Tooth este una dintre cele mai frecvente boli rare de cauză genetică. Peste 90 gene care au suferit mutații sunt responsabile de simptomatologia CMT.

Charcot Marie Tooth este o patologie umbrelă ce include foarte multe forme, fenotipuri, de la cele mai ușoare până la forme foarte grave.

O altă specificitate a CMT este acea că se transmite de la părinți la copii prin toate tipurile de transmitere genetică: autozomal dominantă, autozomal recesivă, x-linkat, de asemenea, există și mutații noi- de novo.

Majoritatea persoanelor din România care suferă de CMT nu sunt testate genetic pentru a avea 100% un diagnostic cert sau pentru a afla tipul exact de CMT.

Anul 2019

Concursuri

Vom sărbători 3 decembrie „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități” prin două premii acordate unor persoane cu dizabilități. Concursul „Dizabilitatea în Cuvinte” dă oportunitatea tuturor persoanelor cu nevoi speciale care au talent de narator și au o poveste de viață emoționantă să o facă cunoscută.

Probabil, ați auzit de multe ori îndemnul de a scrie o carte despre viața voastră sau vi s-a spus că viața voastră bate filmul. Acum este momentul să pui pe hârtie gândurile tale. Trimite-ne povestea ta pe adresa concurs@asociatiacmt.ro și poți fi câștigătorul unuia dintre cele două premii în valoare de 500 lei.

Povestea trebuie sa aibă ca subiect principal experiența ta de viață legată de dizabilitatea pe care o ai.

Vom puncta: originalitatea, talentul narativ, potential impact asupra publicului.

Reguli:

  1. Povestea trebuie să fie la prima apariție, nu punctăm lucrările care au mai fost publicate anterior.
  2. Încurajăm debutanții, nu punctăm lucrările autorilor care au publicat deja cărți.
  3.  Lucrările nu trebuie să depășească 10 pagini, să aibă valoare literară și să nu conțină greșeli gramaticale.
  4. Lucrările vor fi trimise în format digital pe adresa de e-mail concurs@asociatiacmt.ro

Durata concursului 01/11/2019-28/11/2019, anunțarea câștigătorului 03/12/2019

 

Conștientizare și Informare

Proiectul "Suntem rari, dar nu suntem invizibili"

Proiectul „Suntem rari, dar nu suntem invizibili” este primul proiect derulat de Asociația Charcot Marie Tooth, sub forma unei campanii de conștientizare și informarea cu privire la boala Charcot Marie Tooth. Campania de informare se va derula în urma unui studiu prealabil cu privire la gradul de conștientizare al acestei boli. Prin acest proiect, Asociația Charcot Marie Tooth România își propune să informeze publicul larg cu privire la ceea ce înseamnă CMT și să faciliteze persoanelor care suferă de CMT accesul la informații legate de boala de care suferă.

România a făcut mari progrese în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități, nivelul de trai al acestora și gradul de integrare în societate, dar există încă multe probleme care își așteaptă rezolvarea. Una dintre cele mai supărătoare situații, resimțită de persoanele cu dizabilitate, este modul în care acestea sunt privite și tratate în societate. Discriminarea, prejudecățile, excluderea au ca principal motiv mentalitățile greșite, formate și întărite în perioada comunistă, când persoana cu dizabilitate trebuia exclusă din societate. Aceste puncte nevralgice pot fi eliminate doar prin informarea și reeducarea publicului larg cu privire la ceea ce este o persoană cu dizabilitate, de ce are ea nevoie și tipul de comportament pe care trebuie să îl adopte vis-à-vis de aceasta. Dacă în ceea ce privește dizabilitatea, în general, există atât aspecte positive cât și negative, în cazul persoanelor cu dizabilități care suferă de boli rare aspectele negative sunt mai numeroase. Raritatea bolii, a cazurilor, aduce cu sine și un grad scăzut de cunoaștere și informare referitoare la aspectele bolii, evoluția acesteia, tratamentele, modul de abordare din punct de vedere al sănătății, integrării și îngrijirii acestor persoane.

Studiu și chestionare

Studiul “Charcot Marie Tooth în România” urmărește colectarea datelor privind anumite aspecte ale situației medicale, psihologice, profesionale și de integrare socială a persoanelor care suferă de boala Charcot Marie Tooth, dar și măsurarea gradului de informare a pacienților cu Charcot Marie Tooth în ceea ce privește propia boală.

Instrumentul folosit pentru colectarea datelor este chestionarul aplicat pe un eșantion de 78 de persoane care suferă de boala Charcot Marie Tooth, de pe întreg teritoriul României, de toate vârstele și categoriile sociale. Chestionarele au fost aplicate online sub protecția anonimatului.

În lipsa unui registrul al pacienților care suferă de boala Charcot Marie Tooth, nu se cunoaște numărul real al acestor persoane, de aceea nu putem concluziona valoarea relevanței acestui studiu în relația cu numărul persoanelor afectate din România, dar oferă o imagine completă a tuturor aspectelor bolii pe un eșantion reprezentativ.

O viziune clară asupra situației actuale va permite dezvoltarea unor instrumente de combatere a problemelor care apar în viața persoanelor ce au CMT și va justifica o viitoare campanie de informare și conștientizare. Problematica bolii va fi mai ușor de ridicat în fața factorilor decizionali, interesați de situația acestor persoane. Acest proiect este punctul de plecare pentru strategia pe termen lung a asociației. O cunoaștere corectă a nevoilor grupului țintă, facilitează dezvoltarea unor proiecte cu șanse mari de reușită, capabile să rezolve aceste necesități.

Ți-a plăcut site-ul? Distribuie!

Informații