Atelierul „Idei creative”
Organizarea atelierului face parte dintr-un proiect mai amplu al ACMTR, „DizabilArt”, dedicat artiștilor cu dizabilități.
Atelierul de creație handmade este un loc de întâlnire pentru persoanele cu dizabilități, unde, sub îndrumarea unui voluntar, vor crea diverse obiecte handmade.
Omul este o ființă socială, interacțiunea umană și activitățile pe care individul le desfășoară într-un colectiv de persoane sunt parte importantă în dezvoltarea persoanei și menținerea stării de sănătate. Persoanele cu dizabilități au nevoie de condiții specifice pentru a avea o calitate a vieții satisfăcătoare. Când aceste elemente lipsesc, demnitatea umană este afectată, iar stresul, anxietate, depresia își fac simțită prezența.
La nivel local, în Reșița, persoanele cu dizabilități au nevoie de activități de socializare, informare, recreere, educare. Beneficiile unui atelier în care oamenii cu probleme de sănătate similare se întâlnesc și socializează în timp ce fac terapie ocupațională prin artă sunt resimțite în starea de sănătate pe termen lung. Creativitatea manifestată în atelier este un instrument prin care persoanele își regăsesc utilitatea și însemnătatea ca individ.
Procesul de învățare și de creație este unul eliberator de stres. A crea lucruri frumoase te face să te simți frumos și prin urmare normal.
Atelierul de creație se dorește a fi mai mult decât un loc unde persoanele cu handicap pot desfășura activități manuale, de creație, dar și un spațiu în care beneficiarii vor socializa cu alte persoane aflate în situația lor.
Beneficiile terapiei prin artă sunt cunoscute: exprimarea prin intermediul artelor vizuale este o modalitate terapeutică de a elibera emoțiile și a reconcilia conflictele emoţionale, de a facilita conştientizarea unor procese interioare şi comunicarea acestora. Terapia prin artă ajută și la dezvoltarea abilităţilor sociale, ca și la reducerea comportamentelor nesănătoase, a stărilor de stres şi anxietate. Pe lângă beneficiile de ordin psihologic există și beneficii fizice: se dezvoltă dexteritatea, manualitate atât de importantă pentru cei cu limitări fizice ale membrelor superioare.
În atelier vor fi confecționate produse artizanale și decorative handmade, mărgele, felicitări cu tematică, picturi. Se vor folosi materiale noi, specifice lucrului manual: foarfece, culori, lipici, sclipici, silicon, acuarele, pensule, coli, cutter si obiecte reciclabile: carton, ziare, sticle, plastic.
Obiectele obținute în urma activităților vor fi vândute în mediul online, la diferite evenimente și târguri. Veniturile obținute vor fi investite în continuarea proiectelor similare și extinderea numărului de beneficiari.
Desfășurarea unei ședințe de atelier:
1. Fiecare beneficiar va primi un kit cu toate materialele necesare desfășurării activității;
2. Materialele vor fi prezentate de coordonatorul grupului;
3. Pentru fiecare ședință de atelier se va alege o temă specifică – obiect pe care trebuie să îl creeze;
4. Beneficiarii vor urmări un filmuleț explicativ al tehnicii de lucru;
5. Coordonatorul va explica etapele confecționării produsului și va începe realizarea obiectului supraveghind și coordonând în permanență beneficiarii;
6. Se va lucra pe criteriul etapelor de experiență: la început vor fi confecționate obiecte mai simple, urmând ca pe parcurs dificultatea confecționării obiectului să crească;
7. Fiecare beneficiar va avea propriul portofoliul de obiecte
8. La sfârșitul proiectului se vor premia cei mai iscusiți beneficiari.