Cum să faci față unei dizabilități
De cate ori nu s-a pus intrebarea cum sa faci fata unei dizabilitati, fie ca e fizica sau psihica. Scopul meu este sa mentionez cateva lucruri care pot ajuta fie pe persoana cu dizabilitate, fie pe persoanele care au in grija pe cineva cu dizabilitate.
Dizabilitatea se caracterizeaza prin dificultate in a face si a duce la bun sfarsit lucruri care par normale si simple pentru cei sanatosi. Consider ca persoana cu dizabilitate este un campion, un razboinic, un luptator. Daca pentru cineva sanatos sa ridici un obiect de jos este simplu sau pur si simplu sa te speli pe dinti, pentru o persoana cu dizabilitate este de doua sau de trei ori mai dificil.
Cel mai important este sa ai curaj si sa te lupti ca un campion, sa nu te dai batut. Sa speri pentru o viata normala si sa lupti pentru a castiga o viata normala. Sfarsitul nu vine de la piedicile intalnite, ci tu singur iti faci sfarsitul sau decizi sa lupti mai departe.
Corpul iti spune NU, dar mintea iti spune DA
De multe ori iti vine in minte ca esti fara speranta si ca nu te simti util. Corpul iti spune NU, dar mintea iti spune DA. Faptul ca e ai o dizabilitate este acelasi lucru, ca si cum ai pierde pe cineva drag, saracia, foametea sau persecutia. Dizabilitatea nu te defineste, ci ceea ce iti place sa faci, felul cum gandesti, faptul ca te bucuri de viata, de cei dragi si de familie; asta ar trebui sa te influenteze ca om.
Iti place sa scrii? Iti place sa citesti? Poate chiar ai talent la pictat, desenat sau poate ca ai voce si iti place sa canti. Asta te defineste ca persoana. Si in orice situatie poti gasi o metoda pentru a realiza ceea ce iti doresti sa faci si sa devii.
Iti place sa vorbesti in public? Uite asa poti invata pe altii in situatia ta, cum sa treaca peste bariere si peste obstacole impuse de societate si peste limitele fizice. Poti sa gasesti in fiecare zi puterea de a zambi, dar si acel lucru care te face sa zambesti si sa speri.
Cel mai simplu este sa iti faci o lista cu lucrurile pe care le poti face si cu lucrurile pe care nu le poti face. Vei vedea ca pana si o persoana fara dizabilitate are aceleasi obstacole si poate aceleasi realizari ca si tine. Gaseste un scop in viata ta si un motiv sa zambesti in fiecare zi. Iata cativa pasi ca sa iti accepti dizabilitatea:
Accepta dizabilitatea ta si incearca sa gasesti un bun ascultator
Este dificil sa faci fata unei dizabilitati care dureaza toata viata. Trebuie sa accepti ca ai o problema, dar este o problema care poate avea solutii in orice situatie. Doar cand in sfarsit iti accepti dizabilitatea, poti in sfarsit sa te gandesti la viitor. De la fiecare persoana din viata ta, poti primi sfaturi, pentru ca acea persoana vede din afara si este mai cerebrala. Daca ai ajuns la faza in care esti satul de sfaturi medicale si de tratamente, inseamna ca atunci poti trece la faza in care poti sa iti traiesti viata fara a te lovi de limitele situatiei tale fizice. Discutiile si conversatiile cu un prieten sau cu un psiholog te pot ajuta ca sa treci peste limitele impuse de catre mintea ta.
Accepta lucrurile pe care nu le poti face si elimina ceea ce ai pierdut
Accepta ca nu mai poti face anumite lucruri inainte ca dizabilitatea sa ti se agraveze sau inainte sa se instaleze. Concentreaza-te pe lucrurile pe care le poti face si pe care le poti dezvolta.
Gaseste uneltele care te ajuta si accepta-le.
Daca inainte puteai merge pe picioarele tale si trebuie sa depinzi de un carut rulant, atunci accepta situatia pentru ca un carut rulant te poate ajuta sa te deplasezi peste tot, oriunde ai nevoie. Un carut rulant, niste carje sau alte unelte nu te definesc ca persoana.
Cauta oameni care sa te inspire
Documenteaza-te si afla despre alti oameni care au trecut prin situatia ta. Sunt sigura ca vei invata multe lucruri despre cum au depasit dizabilitatea. Afla cum au ajuns la o viata implinita, profesionala si familiala.
Da-ti voie sa fii trist
Daca esti trist, e perfect normal. Descarca-te, plange, vorbeste cu cineva despre tristetea ta. Este perfect normal sa plangi, sa strigi, sa fii furios, si apoi da-ti voie sa mergi mai departe. Viata e minunata asa cum este ea!
Fa-ti exercitiile fizice
Atat cat poti si fie singur sau cu ajutorul altcuiva, fa-ti programul de recuperare fizica. Gaseste solutii pentru situatia ta. Nu te compara cu ceea ce pot altii sa faca. Fiecare are limitele sale fizice si exercitiile sunt adaptate special pentru tine. Asa ca nu uita, fa miscare. Miscarea elibereaza hormonul fericirii si te vei simti mai bine.
Afla ce lucruri te fac sa te simti bine
Invata noi lucruri, cursuri de IT, Graphic Design, arta plastica, muzica, sa iti creezi un blog unde sa impartasesti povestea ta si cum faci fata dizabilitatii tale.
Gaseste cariera ta in functie de abilitatile si optiunile tale
Ai o multime de optiuni: poti deveni profesor, creator de content digital, utilizarea programelor pe calculator, predare in scoli sau licee.
Articol scris de Oana Catalina Druta
Urmareste-ma pe blog-ul https://reflectiiasupravietii.wordpress.com/