DizabilArt- „Susținem artiștii cu dizabilități din România”

DizabilArt este un proiect ce urmărește să creeze oportunități de integrare în societate pentru persoanele cu dizabilități prin intermediul artei. De asemenea, prin proiect se dorește mărirea gradului de conștientizare asupra imensului potențial artistic al persoanelor cu dizabilități. Talentul acestor persoane trebuie valorificat și folosit ca instrument de terapie, integrare și educare.

Arta, sub toate formele ei, oferă beneficii terapeutice reale celor ce o practică, fiind un mijloc incredibil de recuperare, educare și dezvoltare a individului.

Procesul de creație tradițional trebuie transformat într-un proces nou, inclusiv, de dărâmare a barierelor fizice și psihice. Toate persoanele trebuie să aibă acces la cultură și artă, practicând-o sau admirând-o.

Toate aceste lucruri ne-am propus să le realizăm printr-un proces de educare și promovare a persoanelor cu dizabilități ca artiști.

Cursuri, ateliere, concursuri, expoziții, burse, sunt câteva dintre activitățile pe care ne propunem să le oferim.

Prin DizabilArt artiștii cu dizabilități vor fi susținuți, consiliați și promovați, astfel încât lucrările lor să fie recunoscute și valorificate.

Îmbunătățirea calității vieții artiștilor cu dizabilități, prin obținerea independenței financiare, cu ajutorul artei, este un alt obiectiv al proiectului.

Arta rămâne artă chiar și atunci când procesul creației este unul nou, adaptat limitărilor impuse de existența unei dizabilități.

Talentul rămâne talent chiar și atunci când nu este însoțit de pregătire profesională în domeniul artelor, inaccesibilă și neadaptată nevoilor speciale, de cele mai multe ori.

DizabilArt este un proiect îndrăzneț și inovator în domeniul dizabilității din România.

Clubul de film, 03.03.2021-întrerupt

Am început cu întalnirile de la Clubul de film, în luna martie 2021. Întâlnirile se desfășoară online, o dată la două săptămâni sub forma unor ședințe de terapie psihologică de grup, pe diverse teme: amintiri din copilărie, contrariile se atrag, importanța viselor, iubirea, momente grele din viața, jocul seducției. Discuțiile sunt conduse de psihologul în formare Ștefan Ciobanu. La fiecare întâlnire sunt propuse 1, 2 filme pentru vizionare, care să ilustreze temele alese. Au loc discuții atât pe marginea filmului, cât și pe marginea experienței personale a participanților. Pentru a participa la întâlniri vă rugăm să ne contactați contact@asociatiacmt.ro

Concurs de fotografie, Prin obiectivul dizabilității, 03.12.2021

Asociația Charcot Marie Tooth România organizează în fiecare an, în cadrul proiectului DizabilART, un concurs pentru artiștii cu dizabilități.

Suntem la a III- a ediție a concursului DizabilART. Dacă în anii precedenți am acordat premii pentru proză și poezie, în acest an ne îndreptăm atenția spre fotografie.

Prin obiectivul dizabilității este un concurs de fotografie adresat persoanelor cu dizabilități

Campania DizabilBook 20 iulie-20 septembrie 2021

Dacă ai cărți pe care le-ai citit și consideri că nu le vei mai reciti sau biblioteca ta este prea plină și dorești să eliberezi spațiul, ești persoana potrivită pentru a participa la această campanie. Poți sprijini campania noastră, donându-ți cărțile pentru a ajuta persoanele cu dizabilități. Cărțile tale pot prinde din nou sens ajungând în mâinile unui unui alt cititor și, în același timp, prin vânzarea lor, poți să îți aduci aportul la diferite cauze ale persoanelor cu dizabilități.

Mai multe detalii aici

Proiect "Aducem muzeele în casa ta"
15.01.-31.01.2021

Muzeele, privite doar din perspectiva barierelor arhitecturale, sunt instituții ale căror clădiri nu îndeplinesc de cele mai multe ori normele de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități. Motivele existenței acestor situații neplăcute țin de subfinanțare sau încadrarea clădirilor în categoria monumentelor istorice. Vizitarea unui muzeu este o experiență unică de care majoritatea persoanelor cu dizabilități nu au parte din diverse motive.

Concurs "Galeria de iarnă"
25.12.2020

Haideți să creăm împreună galeria de iarnă Dizabilart (se adresează doar persoanelor cu dizabilități)!
Vă așteptăm pe toți să participați cu lucrările voastre pe tematica sărbătorilor de iarnă: tablouri, poezii, fragmente din carțile publicate de voi, fotografii, decorațiuni, cântece specifice sărbătorilor.

Rubrica "Portret de autor"
2021

Asociația noastră își propune prin proiectul Dizabilart să sprijine și să promoveze artiștii cu dizabilități. Am creat această serie de interviuri video pentru a aduce în fața dvs artiști cu dizabilități din diverse domenii. Am discutat despre experiența lor cu dizabilitatea și despre pasiunea lor artistică: pictură, scris, handmade, meșteșuguri.

Puteți urmări interviurile pe canalul nostru de youtube.

Concurs "Dizabilitatea în versuri"
03.12.2020

Asociația Charcot Marie Tooth România organizează și în acest an un concurs care încurajează, susține și promovează talentul persoanelor cu dizabilități. Dacă anul trecut am premiat povești de viață și ne-am îndreptat atenția spre proză, anul acesta ne am ales poezia.

Activități de promovare scriitori
10.2020- 12.2020

Una dintre principalele activități ale proiectului DizabilArt este promovarea artiștilor cu dizabilități prin intermediul rețelelor sociale, a interviurilor online și a derulării diverselor campanii de promovare.

Lansare site Dizabilart
22.11.2020

Site-ul DizabilArt a fost creat cu scopul de a promova artiștii cu dizabilități, a oferi informații referitoare la activitățile și evenimentele proiectului. De asemenea, pe site puteți citi articole referitoare la artă și cultură.

Deschiderea atelierului "Idei creative"
18.09.2020

Atelierul de creație handmade este un loc de întâlnire pentru persoanele cu dizabilități, unde, sub îndrumarea unui voluntar, vor crea diverse obiecte handmade.

Omul este o ființă socială, interacțiunea umană și activitățile pe care individul le desfășoară într-un colectiv de persoane sunt parte importantă în dezvoltarea persoanei și menținerea stării de sănătate. Persoanele cu dizabilități au nevoie de condiții specifice pentru a avea o calitate a vieții satisfăcătoare. Când aceste elemente lipsesc, demnitatea umană este afectată, iar stresul, anxietate, depresia își fac simțită prezența.

Expoziție caritabilă "Susținem artiștii cu dizabilități"
01.07.2020

Orele în care aștern culori sunt orele în care evadez din corpul și casa mea, mă întorc la clipele fericite, când boala nu apăruse și soțul îmi stătea alături. În ciuda tuturor celor întâmplate rămân un om cu zâmbetul pe buze, pun părticele din mine în culori și le împrăștii în lume precum păpădia. Mi-am donat câteva din tablouri pentru licitația caritabilă pentru că vreau să susțin proiectul DizabilArt, conceput special pentru a sprijini si promova artiști cu dizabilități.

Susțineți și voi acest proiect, cumpărând unul din tablourile mele! Vă mulțumesc!

Concurs "Dizabilitatea în cuvinte"
03.12.2019

Vom sărbători 3 decembrie „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități” prin două premii acordate unor persoane cu dizabilități. Concursul „Dizabilitatea în Cuvinte” dă oportunitatea tuturor persoanelor cu nevoi speciale care au talent de narator și au o poveste de viață emoționantă să o facă cunoscută.

Probabil, ați auzit de multe ori îndemnul de a scrie o carte despre viața voastră sau vi s-a spus că viața voastră bate filmul. Acum este momentul să pui pe hârtie gândurile tale. Trimite-ne povestea ta pe adresa concurs@asociatiacmt.ro și poți fi câștigătorul unuia dintre cele două premii în valoare de 500 lei.

Ți-a plăcut site-ul? Distribuie!

Informații