Dizabilitatea și abuzul
Violența sexuală și violența împotriva partenerului intim în rândul persoanelor cu dizabilități
Înțelegerea violenței împotriva persoanelor cu dizabilități
Dizabilitatea afectează mai mult de 1 din 4 femei și 1 din 5 bărbați din Statele Unite și a fost asociată cu un risc mai mare de a suferi violență în comparație cu persoanele fără dizabilități. În sondajul național privind partenerul intim și violența sexuală (NISVS), termenul „dizabilitate” include limitările de activitate pe care le poate avea un adult din cauza problemelor fizice, mentale sau emoționale și a problemelor de sănătate care necesită utilizarea unor echipamente speciale, cum ar fi un baston, scaun cu rotile , pat special sau telefon special. Rezultatele din NISVS arată că femeile și bărbații cu dizabilități prezintă un risc crescut de a suferi violență sexuală (SV) și violență din partea partenerul intim (IPV).
Domeniul de aplicare a problemei
Persoanele cu dizabilități sunt deosebit de vulnerabile la SV și IPV. Informațiile de mai jos se bazează pe datele NISVS care au colectat experiențele care au avut loc în ultimele 12 luni înainte de efectuarea sondajului. Aceste cifre probabil subestimează adevărata povară a victimizării SV și IPV și exclud adulții care trăiesc în instituții precum închisori, și case de bătrâni.
Violența sexuală
Femeile cu dizabilități prezintă un risc mai mare de a experimenta violul decât femeile fără dizabilități. Se estimează că 2 din 5 (39%) femei victime ale violului au avut un handicap în momentul violului.
Bărbații cu dizabilități prezintă un risc mai mare de a experimenta SV (în afară de viol, constrângere sexuală, contact sexual nedorit și experiențe sexuale nedorite) decât bărbații fără dizabilități. Aproape 1 din 4 (24%) bărbați victime care au suferit SV, în afară de viol, aveau un handicap în momentul SV.
Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, a avea un handicap a fost asociat cu un risc crescut de constrângere sexuală (sex sub presiune fără forță fizică) și experiențe sexuale nedorite (de exemplu, hărțuite într-un loc public, făcute să participe sau să vizualizeze materiale explicite sexual).
Violența partenerului intim
Femeile cu dizabilități sunt mai predispuse decât femeile fără dizabilități să raporteze că au suferit violuri, violența fizică, urmărirea, agresiunea psihologică și controlul sănătății reproductive sau sexuale de către un partener intim. Bărbații cu dizabilități sunt mai predispuși decât bărbații fără dizabilități să raporteze că au suferit agresiuni psihologice și agresiuni psihice de către un partener intim.
Prevenirea violenței împotriva persoanelor cu dizabilități
Înțelegând că persoanele cu dizabilități prezintă un risc mai mare de a experimenta victimizarea SV și IPV decât persoanele fără dizabilități, putem lua măsuri în comunitățile noastre pentru a opri violența înainte ca aceasta să înceapă.
Traducere. Sursă articol