Fizioterapie
Este una dintre principalele metode de tratament utilizat[ pentru reducerea simptomelor și încetinirea evoluției bolii Charcot-Marie-Tooth. Fizioterapia implică efectuarea unor exerciții fizice de intensitate mică, precum stretching, înot, etc. Medicul va întocmi un plan individual pentru a crește forța musculară și a încetini deteriorarea nervilor. Pacienții cu boala Charcot-Marie-Tooth pot găsi fizioterapia dificilă, însă este foarte important să se urmeze tratamentul.
Terapia ocupațională
Este utilă bolnavilor care prezintă slăbiciune musculară la nivelul brațelor și mâinilor, care îngreunează efectuarea activităților zilnice. Terapia ocupațională instruește pacientul în folosirea unor mijloace adaptative pentru a compensa dificultățile (de exemplu, haine care prezintă capse în loc de nasturi sau obiecte magnetice care să ajute la ridicarea obiectelor).
Tratamentul durerii.
Exista două tipuri de durere asociate cu boala Charcot-Marie-Tooth:
- durere musculară și articulară cauzată de stresul la care este supus organismul
- durere neuropatică cauzată de lezarea nervilor
Durerea musculară si articulară poate fi tratată cu succes prin administrare de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, precum ibuprofen. În unele cazuri aceste medicamente ajută și la reducerea durerii neuropatice.
Dacă durerea persistă, se recomandă administrarea de antidepresanți triciclici. Aceste medicamente sunt utilizate în tratamentul depresiei, însă s-au dovedit utile în tratarea anumitor cazuri de durere neuropată. Efectele secundare ale antidepresanților triciclici includ: uscăciunea gurii, constipație, transpirație, afectarea vederii, amețeală și tulburări urinare. Efectele secundare se reduc după 7-10 zile termen în care organismul se obisnuiește cu medicamentele.
Purtarea de încălțăminte specială cu talpa ortopedică cu talonete (care sa corecteze talpa piciorului căzut sau scobit și să ajute mersul) și glezniere (care să tină bine glezna). În străinatate există încalțăminte specială cu atele sau bretele de fixare a piciorului până la genunchi, cu talpa în talonete. Un model fabricat în Germania (numit Peronaeus sau Orthese Fertigverschluse), confecționat din polipropilena cu sistem de strângere și ajustabil în lungime, costă 300 DM fară toate accesoriile. Este indicat în paralizii și slăbiri peroneale, forme medii de paralizii spastice. Acestă optimizează stabilitatea. Firma care comercializează produsele este FW, Kraemer KG.
Sunt recomandate exercițiile fizice moderate și nu activitatea în exces (deoarece un mușchi obosit se deteriorează mai repede). Acestea vor ajuta la menținerea forței, flexibilității și funcționalității. Sunt de dorit exerciții fizice cu călcâiul, care să prevină scurtarea tendonului lui Ahile.
Faceți mișcare regulat
Scopul mișcării este de a îmbunătății sau menține gama de mișcare a articulațiilor. Exercițiile vă îmbunătățesc flexibilitatea, echilibrul și coordonarea. Întinzând mușchii, de asemenea, se poate reduce riscul de rănire. Dacă aveți boala Charcot Marie Tooth trebuie să întindeți mușchii în mod regulat pentru a preveni deformările generate de tracțiunea inegală a mușchilor pe oase.
Exerciții zilnice
Dacă faceți exerciții în fiecare zi vă păstrați oasele și mușchii puternici. Exerciții cu impact redus, cum ar fi ciclismul și înotul, sunt mai puțin stresante pentru mușchii și articulațiile fragile. Prin consolidarea mușchilor și oaselor, vă puteți îmbunătăți echilibrul și coordonarea reducând riscul de cadere.
Îmbunătățirea stabilității
Slăbiciune musculară asociată cu boala Charcot-Marie-Tooth poate provoca instabilitate, ceea ce poate duce la căderi și răniri grave. Puteți folosi un baston sau cârje pentru a vă îmbunătăți stabilitatea, de asemenea, pe timpul nopții este bine să aveți o lanternă care să vă ajute să vă ghidați.