Persoanele cu Charcot-Marie-Tooth 1A au un declin clinic semnificativ după vârsta de 50 de ani.
Cercetătorii au descoperit că progresia bolii la pacienții cu tipul 1A (CMT1A) de Charcot-Marie-Tooth atinge un punct critic la vârsta de 50 de ani, după care declinul clinic apare mai rapid. Ca răspuns, pacienții ar trebui să fie încurajați să se angajeze într-un stil de viață sănătos și activ pentru a-și păstra funcțiile. Pentru aprofundare se recomandă un nou studiu.
Articolul ” Accelerarea deteriorării performanțelor motorii după vârsta de 50 ani în cazul pacienților cu Charcot-Marie-Tooth tipul 1A ” a fost publicată în Jurnalul European de Neurologie .
Scopul studiului a fost de a descrie declinul clinic la paciențiilor cu CMT1A, prin compararea stării de sănătate și a vârstei. CMT1A este cel mai comun subtip CMT.
Cercetătorii de la Universitatea „Federico II” din Napoli, Italia, au recrutat și au evaluat 70 de pacienți cu CMT1A (26 de bărbați și 44 de femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 81 de ani) și 70 de participanți sănătoși asemănători ca sex și vârstă.
Toți participanții sănătoși nu prezentau simptome sau semne neurologice sau alte dizabilități. În grupul de pacienți cu CMT1A, 38 de pacienți au fost din 14 familii diferite.
Deficiența clinică a fost testată măsurând performanța motorie. Au fost utilizate trei teste diferite: testul de mers pe jos de 10 metri, testul de mers pe jos de 6 minute și testul cu 9 găuri pe partea dominantă și non-dominantă. Toate cele trei teste determină capacitatea participantului de a realiza sarcini fizice specifice.
În plus, puterea musculară, dizabilitatea și calitatea vieții au fost evaluate la pacienții cu CMT1A.
Cercetătorii au analizat relațiile dintre vârsta și toate testele clinice. În general, performanța motorie s-a deteriorat o dată cu vârsta atât la pacienții CMT1A, cât și la participanții sănătoși. Cu toate acestea, deteriorarea performanței motorii a fost accentuată mai mult la pacienții cu CMT1A.
Autorii au descoperit că pacienții cu CMT1A și participanții sănătoși au avut rezultate clinice similare până la 50 de ani. Cu toate acestea, de la vârsta de 50 de ani, pacienții cu CMT1A au prezentat o deteriorare clinică semnificativ mai mare comparativ cu participanții sănătoși.
Rezultatele noastre susțin ipoteza care demonstreză că, după vârsta de 50 de ani gradul de deteriorare a afectării clinice se accelerează la pacienții cu CMT1A, au scris autorii. Acest lucru este relevant pentru clinicienii în managementul actual al pacienților CMT1A. Un stil de viață sănătos și activitatea fizică ar trebui încurajate pentru a menține rezerva funcțională. ”