Persoanele cu dizabilități și ieșirile în aer liber

De câte ori am renunțat să ieșim afară pentru că ne-a fost prea greu să ne îmbrăcăm și să ne aranjăm sau nu am avut cu cine?
Noi, persoanele cu dizabilități, renunțăm adesea să facem lucrurile care ne plac pentru că ne este greu fizic, obosim și preferăm să nu mai facem lucrurile acelea decât să ne chinuim.
Pentru noi timpul are o altă valoare, dacă unei persoane sănătoase fizic îi ia un timp scurt să se pregătească pentru a ieși la cumpărături sau pur și simplu la plimbare, nouă ne ia dublu sau chiar triplu.
Unii dintre noi ajungem să facem doar lucrurile de bază pe parcursul unei zile: ne trezim, ne spălăm, ne îmbrăcăm, mâncăm, mergem la toaletă și acțiunea inversă până la sfârșitul zilei. Este trist că viața noastră se învârtă doar în jurul unor activități repetitive fără a avea posibilitatea să facem lucruri care ne bucură.
În plus, uneori, cei din jur, nu înțeleg că noi avem nevoie de organizare chiar și pentru lucrurile banale. Nu ne pot vizita decât anunțați pentru că se poate întâmpla să nu fim tocmai pregătiți pentru o vizită inopinată: nu suntem îmbrăcați corespunzător (la noi nu există termenul -trag ceva pe mine- nu ne putem îmbrăca în câteva minute), nu am pregătit ceva cu care să-i servim și nu ne putem desfășura în fața lor, etc.
Pentru a ieși afară trebuie să planificăm din timp: când, unde, cu cine, cât stăm și nu vorbim de concedii ci ieșiri la o pizza, la cinema, în parc, etc
Trebuie să știm dacă are cine să ne ajute în acea zi sau dacă am avut o zi încărcată și nu mai facem față fizic unei ieșiri (din cauza durerilor, posturi îndelungate în scaunul rulant).
Trebuie să știm întotdeauna unde mergem, cât durează drumul și în ce condiții se face. Locul unde mergem trebuie să fie accesibil și sigur, durata drumului este esențială pentru noi pentru a ști cât vom petrece în mașină în anumite poziții, dacă există posibilitatea de a merge la toaletă.
Ar fi bine să avem pregătită o gentuță cu lucrurile care ne sunt folositoare în anumite situații, telefonul mobil trebuie să aibă suficientă baterie pentru a putea face apeluri dacă se ivesc diverse situații, să nu ne uităm tratamentul și să fim îmbrăcați corespunzător vremii.
O pelerină de ploaie este binevenită atunci când vremea își arată colții pentru că umbrela este greu de folosit pentru cei în scaun rulant.
Mai presus de orice este extrem de important să ne cunoaștem limitele fizice, să ne organizăm bine timpul, să ne informăm (verificăm starea vremii, locația în care mergem), să le explicăm celorlalți de ce procedăm într-un anumit fel și să nu renunțăm la ieșirile în aer liber chiar dacă, uneori, ni se pare un efort prea mare.
articol scris de Andreea Maria Szabo