Violența împortiva femeilor cu dizabilități
Violența domestică și femeile cu dizabilități
Se estimează că 2 din 5 femei (39%) victime ale violului au avut un handicap în momentul violului.
În fiecare zi, când Andrei pleca la serviciu, încuia scaunul cu rotile al Mariei într-un dulap, lua routerul de internet și telefonul portabil. Maria nu se putea mișca prin casă, nu putea cere ajutor și cu siguranță nu putea pleca.
Andrei se ocupa de medicamentele Mariei pentru anxietate, depresie și durere cronică. El îi dădea Mariei mult mai puțin decât era de fapt prescris, așa că ea trăia într-o durere și frică constante. Maria se baza pe Andrei pentru toate îngrijirile zilnice și îi era teamă să spună cuiva că nu primește medicamente.
Definiția violenței domestice
Mulți oameni sunt confuzi cu privire la ceea ce este violența domestică, la ce o provoacă și de ce femeile rămân în relația abuzivă. Violența domestică este un model de intimidare, constrângere fizică sau psihică/emoțională. Include tot ceea ce a făcut agresorul în trecut și amenințarea cu ceea ce va face în viitor. Întregul scop al violenței domestice este de a obține și menține puterea și controlul asupra victimei. Modelul abuzului crește adesea în frecvență și severitate în timp. Abuzurile pot fi verbale, fizice, emoționale, sexuale sau economice. O persoană abuzată poate fi de orice vârstă, rasă, clasă, cultură, religie, ocupație și orientare sexuală.
Agresiune sexuală
Agresiunea sexuală poate face parte din violența domestică sau poate apărea în întregime de la sine. Este orice tip de contact sexual sau comportament care are loc fără consimțământul explicit al destinatarului. Poate include activități sexuale, cum ar fi actul sexual forțat, sodomia forțată, molestarea copiilor, incestul, mângâierea și tentativa de viol.
Comportamente de urmărire
Comportamentele de urmărire fac adesea parte din violența domestică. În timp ce definițiile juridice ale urmăririi variază de la o jurisdicție la alta, o definiție de bază a urmăririi este un mod de conduită îndreptat către o anumită persoană care ar determina-o să simtă frică. Urmărirea este gravă, adesea violentă și poate crește în timp.
Femeile cu dizabilități sunt mai vulnerabile la violența domestică
Cercetările arată că femeile cu dizabilități sunt mai susceptibile de a suferi violență în familie și agresiuni sexuale decât femeile fără dizabilități. Și femeile cu dizabilități declară că abuzul durează mai mult și este mai intens decât femeile fără dizabilități.
La fel ca alte femei, femeile cu dizabilități sunt de obicei abuzate de cineva pe care îl cunosc, cum ar fi un partener sau un membru al familiei. În plus, femeile cu dizabilități se confruntă cu riscul abuzului din partea furnizorilor de servicii medicale sau a îngrijitorilor. Îngrijitorii pot reține medicamente și dispozitive de asistență, cum ar fi scaune cu rotile. De asemenea, pot refuza să ajute cu nevoile zilnice, cum ar fi îmbăiatul, îmbrăcarea sau mâncarea.
Motivele violenței împotriva femeilor cu dizabilități
Violența împotriva femeilor cu dizabilități se întâmplă din cauza atitudinilor față de femei, împreună cu vulnerabilitatea de la condițiile care rezultă din handicapul în sine, cum ar fi:
- Fiind fizic mai puțin capabili să se apere
- Dificultate în raportarea maltratării din cauza lipsei unor forme accesibile de comunicare
- Inaccesibilitatea serviciilor de informare și consiliere din cauza barierelor din mediul fizic și din cauza lipsei unor forme accesibile de comunicare (acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru femeile nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere)
- Scăderea stimei de sine datorită faptului că nu este văzută ca o femeie, ci doar ca o persoană cu un handicap sau chiar mai grav – doar ca un handicap al acestuia
- O cantitate mai mare de dependență de alte persoane pentru îngrijire
- Teama de a raporta abuzul, deoarece ar putea duce la ruperea obligațiunilor și pierderea îngrijirii de care ar putea avea nevoie
Violența domestică nu este niciodată vina victimei
Atacurile domestice și sexuale, urmărirea și neglijarea nu sunt niciodată vina victimei. Nu se bazează pe stres, droguri sau alcool. Acestea se produc din cauza alegerii active a agresorului de a folosi violența sau alte tactici intimidante pentru a-și controla victima.
Victimele rămân adesea alături de agresorul lor din mai multe motive, inclusiv economice, culturale și frica de a nu pierde custodia copiilor. Poate cel mai important, victimele se tem de violență sporită sau de moarte dacă pleacă. De fapt, cel mai periculos moment pentru o victimă este când încearcă să plece. Acest lucru se întâmplă pentru că agresorul simte că pierde controlul asupra victimei sale.
Pentru femeile cu dizabilități, poate fi și mai rău. Dacă sunt abuzate de cineva pe care se bazează pentru a avea grijă de ele, se pot simți prinse.
Femeile cu deficiențe de vedere au un risc mai mare de a suferi o agresiune. După cum a remarcat o victimă, „mi-am dat seama că problema mea de vedere era folosită împotriva mea … (mai târziu) am aflat cum să o folosesc mai eficient. Acest lucru mi-a redat încrederea. ” Citiți cu siguranță povestea ei, „Violența domestică are multe fețe” .