Vitamina C nu are efecte asupra CMT

Lucrarea experimentală la șoareci a demonstrat îmbunătățirea funcțiilor motorii ale șoarecilor după absorbția unei doze mari de acid ascorbic. Această moleculă permite diminuarea expresiei proteinei PMP22 și, prin urmare, are loc refacerea tecii de mielină, care înconjoară nervul.
Pe baza acestor rezultate, medicii au lansat un proces de evaluare a efectului acidului ascorbic (vitamina C) la persoanele cu CMT1A. Rezultatele acestui test, condus de echipa clinică de farmacologie CIC-UPCET a Dr. Joëlle Micallef-Roll, au fost publicate în noiembrie 2009 de Asistența Publică a spitalelor din Marsilia. Acest proces randomizat, dublu-orb față de placebo, a inclus, din 2005 până în 2008, 180 de pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, în 3 locuri din Franța (Marsilia, Lyon și Paris). Pacienții au fost distribuiți în mod aleatoriu în 3 grupe: placebo, doză de 1 g / zi de vitamină C și o doză de 3 g / zi de vitamină C – fiecare luând 3 capsule pe zi, dimineața, timp de un an.
A fost observată o bună toleranță, indiferent de doză, în timpul acestei perioade, dar nici o diferență semnificativă între cele 3 grupuri pe criteriul final principal al studiului (scala CMTNS, care măsoară simptomele motorii, senzoriale și viteza de a conducerea nervului), nici pe criteriile secundare, cum ar fi testarea musculară, timpul de mers sau scări de calitate a vieții.