Boala Charcot-Marie-Tooth debutează în copilarie sau adolescență, având ca principal simptom slăbiciunea musculară localizată la nivelul membrelor inferioar.

Din cauza atrofiei mușchilor, persoana afectată nu mai calcă pe pământ cu planta (talpa piciorului), ci cu marginea laterală a piciorului, planta fiind orientată către interior. Această deformare a piciorului poartă denumirea de varus equin. Din această cauză mersul devine greoi.

La mână, atrofia interesează mușchii palmei (mușchii eminenței tenare și hipotenare și mușchii interosoși), dând aspectul de ‘’mână în gheară”.

Alături de slăbiciunea musculară a membrelor, în boala Charcot-Marie-Tooth, mai apar și alte simptome:

– crampe musculare;

furnicături;

– amorțeli;

durere;

– pielea este uscată, scuamoasă;

cianoza (colorația albăstruie a tegumentelor);

edemul (umflarea) extremităților;

hipotermie (scăderea temperaturii organismului sub limita normală);

hiposudorație – persoana afectată transpiră mai puțin decât în mod normal.

– în unele cazuri, boala poate afecta nervii care controlează diafragmul (poate produce tulburări ale respirației ).

– poate duce la apariția depresiei

Citeste mai mult

Andreea Andreea

Bună, cu cianoza, hipotermia și umflarea extremităților nu m-am întâlnit, în rest, sunt „prietenă” cu majoritatea……cu unele mai mult cu altele mai puțin. Pe lângă astea, apare puțin deformarea de coloană, dar nu o las să-și facă de cap 😉
Numai bine tuturor!

Lucia Alexandra

Scolioză, probleme cu auzul și cu vederea, diabet zaharat, circulație periferică deficitară, dureri și crampe musculare . Sănătate tuturor!

Tatăl meu are diabet, eu doar scolioză, per cavus, circulație deficitară. 31 ani, diagnosticată în urma cu 4 ani.

Melente Valentina

Picior scobit şi eu, luxaţie a rotulei pusă tot pe seama bolii. Bătături, unghii încarnate, dureri de spate. Fără diabet, probleme cu mâinile sau deficienţe de auz.

Carla Chivu

Off, în afară de diabet, am strâns tot ce enumerați voi mai sus! Îmi ziceam mereu…am orbul găinilor, eeee, aud numai ce vreau eu, am mătreață multă, care de fapt erau coji. Sunt prea slabă de aceea mi se vede coloana, sunt neatentă, așa că, mereu sunt scrântită😂apoi mi-e tare frig la picioare, dar  îmi mai bag o pereche de pantaloni și, ce credeți, cântăresc un pic mai mult! Deci, vedeți, parcă nu mai sunt așa apăsătoare simptomele!

Cipryan Oak Oak

Cam pe toate le am, plus altele: de la un timp, stări de vomă, cică așa se apără organismul meu de CMT.

Andreea Szabo

Am citi în multe art. simptomul aceasta. Mi se râcâie efectiv pielea, de când eram mică, fața, în zona nasului, sprâncene și partea frontală a scalpului. Unii spun să pui cremă pentru hidratare, este mai rău, când intră crema în piele se formează un strat gros de coajă. Iarna simptomele se agravează.

Anduta Andreutza

Și eu aveam probleme cu tenul acum câțiva ani, dădeam cu creme, era mai rău, acum apelez la remedii naturiste…mierea, lămâia fac minuni. Vă recomand!

Uneori mă întreb dacă nu cumva medicii pun toate ,,relele ” pe seama CMT ca să fie mai simplu, să nu mai caute cauza și să nu mai trateze…să facem haz de necaz, e ca și cum ți s-ar spune: știi, nu erau de ajuns mâinile și picioarele, ia de aici sa fie tot tacâmul. Ca și simptom, ceva ce nu am citit ar fi pierderea echilibrului…mă omoarăăă.

Andreea Szabo-raspuns 2

Nici eu nu am avut cianoză, dar hipotermie, da. Am pățit-o iarna, eram bocnă și simțeam că mă duc dacă mai stăteam afară câteva minute. Aveam corpul și fața roșii ca racul ….nu erau minus multe grade. Uneori, când mă pun la somn, dârdâi, deși am plapuma pe mine și centrala merge.

Eu mai am așa: uneori nu am aer, când sunt emoționată sau obosită mi se schimbă vocea-coardele vocale au ceva, îmi amorțesc rău urechile, am insomnii, cu vederea…port ochelari și din an în an cresc dioptriile doar la un ochi. Am diabet tip 2, mi-au spus că are legatură cu scăderea masei musculare,  glucoza procesându-se în mușchi, deci mie foame tot timpul, în rest sunt ok….psihic beton, aș face treabă toată ziua, ca un melc. A , am uitat, mai mă apucă nervii uneori…dar, ăsta este simptomul meu personal, nu al bolii.

Aurica Ieremie

La picioare le am aproape pe toate. Din cauza asta am ajuns la bătrânețe în cărucior. Mulțumesc lui Dumnezeu că nu am alte probleme de sănătate. Să fiți sănătoși cu toții! Doamne ajută!

Melinda Gal

Din cauza mersului greoi am spondiloză, scolioză, multe probleme lombare.

Ți-a plăcut site-ul? Distribuie!

Informații