DIZABILITATE

Anul 2021

Aducem muzeele în casa ta„

Este cunoscut faptul că persoanele cu dizabilități nu au parte de un mediu accesibil și adaptat în marea majoritate a zonelor din România. De asemenea, s-au făcut progrese importante în acest domeniu în ultimii ani, dar rămân încă multe clădiri și spații din instituțiile publice care nu îndeplinesc standardele impuse de legislație. Lipsa accesibilizării duce inevitabil la îngrădirea circulației persoanelor cu dizabilități și la diminuarea oportunităților de socializare, de petrecere a timpului liber, de acces la educație și cultură.

Muzeele din România sunt instituții importante din patrimoniul cultural român care aduc în atenția contemporanităţii pagini de istorie, civilizaţie, religie, cultură, literatură, artă, însumând civilizaţia societăţii omeneşti. Rolului crucial al acestora în conservarea şi transmiterea valorilor patrimoniale, spirituale, culturale și naturale ale unui popor.

Anul 2020

Galeria de iarnă

Haideți să creăm împreună galeria de iarnă Dizabilart (se adresează doar persoanelor cu dizabilități)!
Vă așteptăm pe toți să participați cu lucrările voastre pe tematica sărbătorilor de iarnă: tablouri, poezii, fragmente din cărțile publicate de voi, fotografii, decorațiuni, cântece specifice sărbătorilor.
Regulament:
Vă rugăm să vă postați lucrările în comentariile acestei postări.
Un autor poate posta mai multe lucrări.
Persoana care va obține cele mai multe like-uri va fi desemnată câștigător.
Perioada de votare 04.12.2020- 15.12.2020 (ora 24).
Premiul constă în: produse necesare picturii, activității handmade, cărți (pentru cei care participă cu poezii sau fragmente), în valoare de 150 de lei.
Multă baftă! Dăm drumul la votare.
Câștigător: Mihaela Stancu

Concursul “Dizabilitatea în versuri”

Asociația Charcot Marie Tooth România organizează și în acest an un concurs care încurajează, susține și promovează talentul persoanelor cu dizabilități. Dacă anul trecut am premiat povești de viață și ne-am îndreptat atenția spre proză, anul acesta ne am ales poezia. Concursul se adresează persoanelor cu dizabilități care au talent poetic, nu contează dacă ești debutant sau poet deja consacrat.

Regulament concurs:

Așteptăm 4 poezii din partea fiecărui participant în format word sau pdf.

Va fi desemnată o singură poezie câștigătoare, celelalte 3 servind ca și criteriu de cunoaștere a stilului și evaluare a talentului autorului.

Data limită până la care puteți trimite  poeziile 30 noiembrie.

Vom premia concurentul câștigător în data de 3 decembrie.

Premii: premiul 1 în valoare de 600 lei; premiul 2 in valoare de 400 lei.

Rugăm participanții să trimită cele 4 poezii la următoarea adresă de mail: concurs@asociatiacmt.ro

Urăm succes tuturor și așteptăm cu nerăbdare lecturarea poeziilor participante la concurs. Mai multe detalii aici.

Vă mulțumim! Informații pe www.dizabilart.ro.

Concurs sponsorizat de

Lions Bastion Timișoara.

DizabilArt- “Susținem artiștii cu dizabilități din România”

DizabilArt este un proiect ce urmărește să creeze oportunități de integrare în societate pentru persoanele cu dizabilități prin intermediul artei. De asemenea, prin proiect se dorește mărirea gradului de conștientizare asupra imensului potențial artistic al persoanelor cu dizabilități. Talentul acestor persoane trebuie valorificat și folosit ca instrument de terapie, integrare și educare.

Arta, sub toate formele ei, oferă beneficii terapeutice reale celor ce o practică, fiind un mijloc incredibil de recuperare, educare și dezvoltare a individului.

www.dizabilart.ro

Anul 2019

Concursul “Dizabilitatea în cuvinte”

Vom sărbători 3 decembrie “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități” prin două premii acordate unor persoane cu dizabilități. Concursul “Dizabilitatea în Cuvinte” dă oportunitatea tuturor persoanelor cu nevoi speciale care au talent de narator și au o poveste de viață emoționantă să o facă cunoscută.

Probabil, ați auzit de multe ori îndemnul de a scrie o carte despre viața voastră sau vi s-a spus că viața voastră bate filmul. Acum este momentul să pui pe hârtie gândurile tale. Trimite-ne povestea ta pe adresa concurs@asociatiacmt.ro și poți fi câștigătorul unuia dintre cele două premii în valoare de 500 lei.

Povestea trebuie sa aibă ca subiect principal experiența ta de viață legată de dizabilitatea pe care o ai.

Vom puncta: originalitatea, talentul narativ, potențial impact asupra publicului.

Reguli:

1. Povestea trebuie să fie la prima apariție, nu punctăm lucrările care au mai fost publicate anterior.
  2. Încurajăm debutanții, nu punctăm lucrările autorilor care au publicat deja cărți.
  3.  Lucrările nu trebuie să depășească 10 pagini, să aibă valoare literară și să nu conțină greșeli gramaticale.
  4. Lucrările vor fi trimise în format digital pe adresa de e-mail concurs@asociatiacmt.ro

Durata concursului 01/11/2019-28/11/2019, anunțarea câștigătorului 03/12/2019

CHARCOT MARIE TOOTH

Anul 2021

Crearea unui grup de medici și voluntari pentru persoanele cu Charcot Marie Tooth

Unul dintre obiectivele principale ale ACMTR este crearea unui grup de medici care să sprijine cu informații și consultații persoanele cu CMT.

Am reușit să aducem alături de noi medici extraordinari care își aduc expertiza în rezolvarea diverselor probleme medicale care apar în viața celor care suferă de CMT.

Solicită informații aici.

De asemenea, voluntarii psihologi ai asociației pot acorda consiliere psihologică membrilor asociației.

Solicită informații aici.

Eforturile noastre continuă în a mări grupurile de specialiști și serviciile pe care le putem pune la dispoziție beneficiarilor.

Anul 2020

Septembrie, luna mâinilor CMT

Charcot Marie Tooth este o afecțiune complexă, care afectează atât picioarele cât și mâinile. Există diferite grade de afectare a mâinilor, de la forme foarte ușoare, cu simptome insesizabile, până la forme grave, când slăbiciunea musculară, atrofierea, încleștarea și deformarea degetelor sunt atât de accentuate încât fac imposibilă utilizarea brațelor de la coate în jos.

Deși persoanele afectate de CMT îți pot folosi brațele, în partea superioară, tricepșii fiind chiar mai dezvoltați decât în mod normal, au probleme serioase în executarea mișcărilor degetelor, slăbește forța de prindere și dexteritatea, încheietura mâinii cade și apare o atrofiere serioasă a mușchilor palmei.

Mai multe detalii aici.

Campanie de informare privind testarea genetică a persoanelor afectate de boala Charcot Marie Tooth

Charcot Marie Tooth este una dintre cele mai frecvente boli rare de cauză genetică. Peste 90 gene care au suferit mutații sunt responsabile de simptomatologia CMT.

Charcot Marie Tooth este o patologie umbrelă ce include foarte multe forme, fenotipuri, de la cele mai ușoare până la forme foarte grave.

O altă specificitate a CMT este acea că se transmite de la părinți la copii prin toate tipurile de transmitere genetică: autozomal dominantă, autozomal recesivă, x-linkat, de asemenea, există și mutații noi- de novo.

Majoritatea persoanelor din România care suferă de CMT nu sunt testate genetic pentru a avea 100% un diagnostic cert sau pentru a afla tipul exact de CMT.

Mai multe informații aici.

Anul 2019

“Suntem rari, dar nu suntem invizibili

Proiectul “Suntem rari, dar nu suntem invizibili” este primul proiect derulat de Asociația Charcot Marie Tooth, sub forma unei campanii de conștientizare și informarea cu privire la boala Charcot Marie Tooth. Campania de informare se va derula în urma unui studiu prealabil cu privire la gradul de conștientizare al acestei boli. Prin acest proiect, Asociația Charcot Marie Tooth România își propune să informeze publicul larg cu privire la ceea ce înseamnă CMT și să faciliteze persoanelor care suferă de CMT accesul la informații legate de boala de care suferă.

România a făcut mari progrese în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități, nivelul de trai al acestora și gradul de integrare în societate, dar există încă multe probleme care își așteaptă rezolvarea. Una dintre cele mai supărătoare situații, resimțită de persoanele cu dizabilitate, este modul în care acestea sunt privite și tratate în societate. Discriminarea, prejudecățile, excluderea au ca principal motiv mentalitățile greșite, formate și întărite în perioada comunistă, când persoana cu dizabilitate trebuia exclusă din societate. Aceste puncte nevralgice pot fi eliminate doar prin informarea și reeducarea publicului larg cu privire la ceea ce este o persoană cu dizabilitate, de ce are ea nevoie și tipul de comportament pe care trebuie să îl adopte vis-à-vis de aceasta. Dacă în ceea ce privește dizabilitatea, în general, există atât aspecte positive cât și negative, în cazul persoanelor cu dizabilități care suferă de boli rare aspectele negative sunt mai numeroase. Raritatea bolii, a cazurilor, aduce cu sine și un grad scăzut de cunoaștere și informare referitoare la aspectele bolii, evoluția acesteia, tratamentele, modul de abordare din punct de vedere al sănătății, integrării și îngrijirii acestor persoane.

Studiul “Charcot Marie Tooth în România”

Studiul “Charcot Marie Tooth în România” urmărește colectarea datelor privind anumite aspecte ale situației medicale, psihologice, profesionale și de integrare socială a persoanelor care suferă de boala Charcot Marie Tooth, dar și măsurarea gradului de informare a pacienților cu Charcot Marie Tooth în ceea ce privește propria boală.

Instrumentul folosit pentru colectarea datelor este chestionarul aplicat pe un eșantion de 78 de persoane care suferă de boala Charcot Marie Tooth, de pe întreg teritoriul României, de toate vârstele și categoriile sociale. Chestionarele au fost aplicate online sub protecția anonimatului.

În lipsa unui registrul al pacienților care suferă de boala Charcot Marie Tooth, nu se cunoaște numărul real al acestor persoane, de aceea nu putem concluziona valoarea relevanței acestui studiu în relația cu numărul persoanelor afectate din România, dar oferă o imagine completă a tuturor aspectelor bolii pe un eșantion reprezentativ.

O viziune clară asupra situației actuale va permite dezvoltarea unor instrumente de combatere a problemelor care apar în viața persoanelor ce au CMT și va justifica o viitoare campanie de informare și conștientizare. Problematica bolii va fi mai ușor de ridicat în fața factorilor decizionali, interesați de situația acestor persoane. Acest proiect este punctul de plecare pentru strategia pe termen lung a asociației. O cunoaștere corectă a nevoilor grupului țintă, facilitează dezvoltarea unor proiecte cu șanse mari de reușită, capabile să rezolve aceste necesități.