Prezentarea generală a companiei

 

Pharnext este o companie biofarmaceutică experimentată în studiu clinic, fondată în aprilie 2007 de oameni de știință și antreprenori de renume, inclusiv profesorul Daniel Cohen și colaboratorii săi, pionieri în genomica modernă. Compania dezvoltă noi terapii pentru boli neurodegenerative – orfane și comune – pentru care nu există, în prezent, remedii și tratamente.

Pharnext este pionierul unei noi paradigme pentru descoperirea medicamentelor: PLEOTHERAPY. Abordarea R&D protejată de Pharnext sistemizează noi utilizări ale medicamentelor deja aprobate. Se bazează pe rețeaua farmacologică care utilizează date genomice complexe și extinse pentru a identifica mii de molecule posibil implicate într-o boală. Din această rețea moleculară a bolii, Pharnext deduce combinații sinergice de medicamente deja aprobate, dar pentru indicații fără legătură. Aceste noi terapii numite PLEODRUG sunt apoi dezvoltate în noi doze optime și sub noi formulări. Ele oferă mai multe avantaje cheie: eficacitate, siguranță și proprietate intelectuală, inclusiv mai multe compoziții de brevete de materie deja acordate.

Dovada conceptului abordării PLEOTHERAPY a fost obținută cu PLEODRUG PXT3003 în boala Charcot-Marie-Tooth tip 1A (CMT1A), prin rezultatele pozitive și consistente în faza 2 și faza 3.

PLEODRUG PXT864 a generat date încurajatoare de fază 2 în boala Alzheimer. De asemenea, intenționăm să dezvoltăm același agent în alte boli neurodegenerative orfane și comune, cum ar fi boala Parkinson și scleroza laterală amiotrofică (ALS).

O INDICAȚIE ORFANĂ: BOALA CHARCOT MARIE TOOTH 1A

Boala Charcot-Marie-Tooth (CMT) este formată dintr-un grup eterogen de neuropatii periferice, cronice, ereditare, progresive. CMT tip 1A (CMT1A), cea mai frecventă formă de CMT, este o boală orfană care afectează cel puțin 125.000 de persoane în Europa și Statele Unite.

CMT1A este o tulburare genetică moștenită cu transmitere autozomal dominantă. Mutația în cauză este o duplicare a genei PMP22, care codifică o proteină a mielinei periferice. Supraexprimarea acestei gene este responsabilă de demielinizarea axonilor nervilor periferici care duce la degenerarea lor. Leziunile neuronale sunt atât motorii, cât și senzoriale. Pacienții suferă de atrofie musculară progresivă a picioarelor și brațelor, ceea ce duce la probleme de mers, alergare și echilibru, precum și o funcționalitate deteriorată a mâinilor. Pacienții CMT1A pot deveni dependenți de un scaun cu rotile în 5% din cazuri. De asemenea, pot suferi de tulburări senzoriale ușoare până la moderate. Primele simptome apar în perioada adolescenței și vor evolua progresiv de-a lungul vieții pacientului.

Până în prezent, niciun medicament curativ sau simptomatic nu a primit autorizație de introducere pe piață pentru CMT1A, iar tratamentul constă în îngrijiri de susținere, cum ar fi ortezele, atelele, fizioterapia, terapia ocupațională sau chirurgia.

REZULTATE CHEIE

PXT3003, cel mai avansat PLEODRUG ™ de Pharnext, a arătat rezultate pozitive și consecvente în studiile de faza 2 și faza 3 preclinice și clinice.

Studiile preclinice efectuate pe două modele de șoareci au arătat că PXT3003 inhibă supraexprimarea genei PMP22, îmbunătățește mielinizarea nervilor periferici și ameliorează tulburările clinice și motorii.

În studiul clinic de faza 2, efectuat pe 80 de pacienți adulți cu CMT1A, PXT3003 a arătat, mult mai mult decât stabilizare, o îmbunătățire a mai multor criterii de eficacitate clinică, în special pe scara ONLS (Total Neuropathy Limitations Scale) care măsoară dizabilitatea pacientului. PXT3003 s-a dovedit, de asemenea, sigur și bine tolerat. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat recent utilizarea acestui indicator ca măsură principală a eficacității în studiile clinice pentru CMT.

În studiul clinic de faza 3 efectuat pe 323 de pacienți adulți cu CMT1A, PXT3003 a confirmat îmbunătățirea semnificativă a dizabilității, în special pe scara ONLS și în timpul testului de 10 metri de mers. PXT3003 a fost din nou dovedit a fi sigur și bine tolerat.

 

PXT3003 este o nouă combinație sinergistică ​​de baclofen, naltrexonă și sorbitol, administrată de două ori pe zi sub formă de soluție orală. Are un mecanism de acțiune multiplă: inhibarea supraexpresiei genei PMP22 asociate cu o îmbunătățire a mielinizării, conservarea axonului nervilor periferici și efecte benefice suplimentare asupra altor tipuri de celule: celule musculare, joncțiuni neuromusculare și celule imune.

În 2014, EMA și FDA au acordat statutul de „medicament orfan” PXT3003, pentru tratamentul CMT1A la adulți.

DOUĂ STUDII CLINICE INTERNAȚIONALE DE FAZĂ 3 CU PXT3003

PLEO-CMT a fost un studiu pivot de fază 3, multicentric, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, cu trei brațe, inițiat în decembrie 2015, care a înscris 323 de pacienți cu CMT1A formă ușoară până la moderată în 30 de centre clinice din toată țara. „Europa, Statele Unite și Canada. Pe o perioadă de 15 luni, Pharnext a comparat în grupuri paralele eficacitatea și siguranța a două doze de PXT3003 administrate oral cu placebo. Eficacitatea a fost măsurată cu ajutorul variației scorului ONLS la 12 și 15 luni de tratament pentru a măsura îmbunătățirea funcțională a pacienților care au luat PXT3003. Obiectivele secundare suplimentare au inclus măsuri funcționale și electrofiziologice.

PLEO-CMT-FU este un studio intenațional open-label de extindere în faza 3, open-center, multi-center, de 9 luni inițiat în martie 2017 pentru a evalua profilul de securitate și toleranță pe termen lung al PXT3003 . Pacienții care au finalizat studiul PLEO-CMT (adică 15 luni de tratament dublu orb cu una dintre cele două doze active de PXT3003 sau un placebo) au continuat sau au început tratamentul cu PXT3003, ca parte a Studiului de extindere pe 9 luni. Adică, pacienții care au primit PXT3003 în studiul principal PLEO-CMT au continuat în aceeași doză, în timp ce cei care au primit placebo au început o doză activă de PXT3003.

Articole, declarații de presă Pharnext